Strada Viesparilor, nr. 19, etaj 2,  sector 2, București, România +4 021 312 62 10 +4 031 405 02 75 office@cnrr.ro Consiliul National Roman pentru Refugiati

One World România!

by CNRR
on 13 Martie, 2019
Accesări: 5104

Consiliul Național Român pentru Refugiați s-a alăturat festivalului One World Romania în inițiativa „Adoptă un Documentar”, adoptând două filme: „Eldorado” și „OrașGrădină”, ambele din secțiunea „De la o țară la alta”.

One World Romania

În 2019 sărbătorim 30 de ani de la Revoluția care a încheiat dictatura lui Nicolae Ceaușescu în România, dar și de la căderea Zidului Berlinului, sau de la primele alegeri libere din Uniunea Sovietică, Cehoslovacia și Polonia. În consecință, acești 30 de ani de democrație în România și în Europa de Est reprezintă tema principală a celei de-a 12-a ediții a festiva-lului One World Romania. Vom discuta împreună timp de 10 zile, prin intermediul unor evenimente dedicate special subiectului, despre cum au trecut acești 30 de ani, ce am învățat și ce mai rămâne de învățat pentru consolidarea unei democrații veritabile. Și, desigur, așa cum v-am obișnuit deja, vom vedea zeci de flme documentare care abor-dează teme actuale și relevante pentru evoluțiile sociale și politice din întreaga lume, vom discuta cu zeci de invitați și vom petrece o zi de deschidere - 15 martie - cum nu am mai făcut-o niciodată, în mai multe locații din Clădirea Universul.

OraşGrădină

Centrul pentru imigranți și refugiați „CittaGiardino” e pe cale să se închidă. Doar câțiva adolescenți mai locuiesc aici, în așteptarea unui răspuns legat de vizele care le-ar permite să stea o perioadă în Italia sau măcar să fie transferați într-o altă țară europeană. Sunt tineri care au străbătut multe mii de kilometri pe apă pentru a ajunge în Europa, în căutarea unui loc unde viața să nu le fie pusă în pericol. Documentarul captează în primul rând această așteptare a lor, într-un spațiu aparent idilic, scăldat de soare și plin de verdeață. Protagoniștii, la rândul lor, se integrează pașnic în peisaj, de parcă i-ar fi aparținut dintotdeauna: ascultă muzică occidentală, agață fete pe internet, se tăvălesc în joacă prin grădină, râd, privesc sau uneori discută. Dacă nu am ști că asupra acestei stări de grație planează amenințarea întoarcerii în iaduri diverse am putea asista împăcați la această reprezentare a unui Rai terestru. (Andrei Rus)

Proiecţiile şi sesiunile de Q&A se vor desfăşura în prezenţa lui Marco Piccarreda, regizor.

Link: https://festival-oneworld.ro/l/ro/oragrdin-453/ | Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=KJ-fBo68dKc

Premii şi festivaluri:

  • Mar del Plata International Film Festival 2018

  • Visions du Réel 2018 - Innovative Medium Length Film - Youth Jury

Proiecții: 16 martie, 14:00, POINT | 17 martie, 18:00, Pavilion 32 - Goethe-Institut

Eldorado

Amintirea prieteniei sale cu o fetiță italiancă, refugiat al celui de-al Doilea Război Mondial, luată în grijă de către părinții săi imediat după război îl impulsionează pe regizorul Markus Imhoof să cerceteze ce se întâmplă cu toți refugiații salvați în ultimii ani din Mediterană de către autoritățile italiene. Atenția regizorului e îndreptată atât către cauzele care-i determină pe refugiați și migranți economici să-și părăsească țările natale - război, terorism sau sărăcie alimentată deseori și de politicile economice ale Europei, care continuă să submineze economiile naționale ale statelor africane -, cât și către modalitățile în care politicile țărilor europene vizavi de refugiați și migranți economici influențează atitudinea celor care intră în contact direct cu aceștia și care le decid, la rândul lor, soarta în funcție de propriile lor ideologii și parti-pris-uri. (Raluca Durbacă)

Proiecţiile şi sesiunile de Q&A se vor desfăşura în prezenţa lui Beatrice Babin, monteur.

Link: https://festival-oneworld.ro/l/ro/eldorado-454/ | Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=dpnCZ6tmCp4

Premii si festivaluri

  • Berlin International Film Festival 2018

  • Locarno International Film Festival 2018

  • Telluride Film Festival 2018

  • BFI London Film Festival 2018

  • Visions du Réel 2018

Proiecții: 21 martie, 18:00, Cinema Elvire Popesco | 22 martie, 18:00, Cinemateca Eforiefacebook_page_plugin